Verbouw en verduurzamen woning Berg a.d. Maas

Bij deze aan- en verbouw van een bestaande woning in Berg aan de Maas heeft de opdrachtgever tot doel gesteld het leefgedeelte op de begane grond te vergroten en de gehele woning te verduurzamen.  Op de begane grond is de aanbouw gesloopt en het zadeldak van de garage vervangen door een plat dak.

De nieuwe aanbouw vormt de schakel tussen de woning, de bestaande garage en het terras. Het volume van de bestaande garage wordt opgenomen in de nieuwe aanbouw zodat de bijgebouwen een geheel vormen. Het bijgebouw omarmd vervolgens de bestaande karakteristieke jaren 30 woning middels twee raampartijen welke ervoor zorgen dat er voldoende daglicht binnen komt ter plaatse van de koppeling van de bouwmassa’s. Tevens geven de ramen een uitzicht op de omgeving waardoor je vanuit de aanbouw toch contact hebt met de straat.

In de aanbouw worden een grote leefkeuken, een zithoek en een overdekt terras gerealiseerd. Binnen de bestaande woonkamer wordt een werkplek voorzien welke middels een kastenwand wordt gescheiden van de leefruimte in het oorspronkelijke huis. De woning heeft met deze verbouwing een nieuwe indeling gekregen waar diverse plekken ontstaan met elk hun eigen sfeer.

Met betrekking tot het verduurzamen van de woning zijn aanpassingen gedaan op de bestaande installaties, de isolatie en energieopwekking. De aanbouw wordt geheel in houtskeletbouw gemaakt met een hoge isolatiewaarde en drievoudige beglazing. In de bestaande woning wordt de spouwmuur gevuld met isolatie en het dak van binnenuit na geïsoleerd.

De verwarmingsinstallatie wordt uitgebreid met een warmtepomp waardoor een hybride installatie ontstaat. Tevens wordt het gehele dak van de garage voorzien van zonnepanelen en een laadpunt aangelegd voor een het laden van een elektrische auto. Het regenwater wordt losgekoppeld van het riool en middels kratten in de achtertuin geïnfiltreerd.

Aanbouw Berg ad Maas - 01a - Exterieur Bestaand 1/8
2/8 Aanbouw Berg ad Maas - 02a - Exterieur Bestaand