Houten woonhuis Schinnen

Deze schuurwoning is ontworpen voor een landelijke omgeving.

De basis van het ontwerp is een eenvoudig schuurvolume waarbij op de begane grond in de voor en achtergevel delen naar binnen geduwd dan wel naar buiten getrokken worden. Op deze manier ontstaat van buitenaf een levendig volume met plekken die meer of minder beschutting bieden.

Van binnen uit ontwikkelen de ruimten aan de achtergevel zich langs de lange as van het gebouw waarbij door het trekken en duwen van het bouwvolume diverse ruimten ontstaan met ieder een eigen belevingen toch verbonden met elkaar. De verdieping wordt ontsloten via een verborgen trap maar staat via de vide in open verbinding met de begane grond. Door de vide wordt van binnen uit het gehele schuurvolume ervaren.

Bij binnenkomst in de leefruimte wordt de aandacht getrokken door het omkaderde uitzicht op het landschap en wordt het gehele bouwvolume ervaren door de vide. Aan de rechterhand bevind zich de woonkamer welke door het lagere plafond en het lage raam op de omgeving een meer intieme sfeer geeft. Vanuit het binnenkomen in de leefruimte naar rechts gekeken bevinden zich de eetkamer en de keuken. De eetkamer gelegen in de vide geeft een ruime beleving en een wijde blik op de omgeving.

De keuken is vervolgen een meer intieme plek waar samen aan het ruime eiland gewerkt kan worden. Vanuit de keuken is er een directe koppeling met de bijkeuken welke is weggewerkt achter de kastenwand. Samen met de slaapkamer, inloopkast en badkamer aan de straatkant heeft de begane grond een volledig levensloop bestendige plattegrond. Op de verdieping bevinden zich nog een slaapkamer met badkamer, een open werkruimte en een ruimte voor berging en installaties.

De toegepaste materialen aan de buitenzijde bestaan uit een houten gevelbekleding, aluminium puien en een gepatineerde zinken dakbedekking. Door zeer goede isolatie, drievoudige beglazing, een energiezuinige installatie en een groot dakvlak voor het monteren van zonnepanelen kan deze woning geheel energie neutraal worden gebouwd.