Jonge Architecten Prijsvraag

Inzending Jonge Architecten Prijsvraag – project in samenwerking met Roger Kengen.

Gelegen aan het Merwedekanaal heeft dit gebouw een bijzondere functie binnen het stedenbouwkundig plan van Lingewijk. Het is niet alleen een beëindiging van een zichtlijn en belangrijk gebouw ter oriëntering in de wijk, het is ook de presentatie van de wijk voor de voorbijgangers op het water, in de trein en de automobilisten op de snelweg.

Draai
Er is gekozen om het gebouw loodrecht op de doorgaande weg te leggen, waardoor het gebouw zich meer inpast in het bestaand stedenbouwkundig plan. Ook ontstaat op deze manier een maximaal vrij uitzicht voor alle appartementen.

Dwars
Door het strakke stramien, en de toepassing van het -bruin/paarse- plaatmateriaal in combinatie met veel glas, ontstaat de referentie naar de industriegebouwen welke hier in het verleden stonden; dikke betonkolommen ingevuld met baksteen en glas gevat in stalen puien. Door de lichte materialisering van plaatmateriaal en veel glas, lijkt het alsof je dwars door het gebouw heen kunt kijken; op de begane grond [parkeerdek]  is dit ook daadwerkelijk het geval. Het gebouw zoekt de grens tussen massaal volume en lichtvoetig plaatwerk, hierdoor is het te lezen als een monoliet enerzijds en een licht framewerk anderzijds.

Vrij
Het gebouw staat vrij in zijn omgeving; behalve de waterlijn die direct aansluit aan de contour van het gebouw is er geen landschappelijke ingreep; het gebouw staat als het ware met zijn kolommen op het maaiveld.

Simpel
De buitenruimtes in het complex bestaan op de 1e, t.m.  3e verdieping uitsluitend uit loggia’s welke de strenge uitstraling van het gebruikte stramien ten gunste komen. Op de bovenste verdieping liggen de penthouses elk naar een andere kant gericht, met ieder een eigen dakterras, welke privacy garandeert.

Kwaliteit
De plattegronden voldoen enerzijds aan het bouwbesluit, maar bezitten anderzijds voldoende kwaliteiten voor aangenaam leefcomfort; de ruime entree, de royale loggia’s, berging direct naast de keuken geven de appartementen een stukje extra leefgenot.