Verbouwing Boerderij tot woonhuis te Maastricht

Bij deze verbouwing van een Boerderij tot woonhuis in Maastricht hebben we de bestaande plattegronden grondig moeten aanpassen om tot een nieuwe logische indeling te komen. Deze oude boerderij bestond uit allemaal kleine ruimtes, welke via-via bereikbaar waren. Het was overal donker, er was geen isolatie, geen installaties, eigenlijk waren alleen de buitenmuren van goede kwaliteit. Aan ons de opgave om hier een logische indeling in te maken, rekening houdend met de constructieve uitgangspunten van het pand.

Wij hebben gekozen voor rigoureuze ingrepen: grote doorbraken in bestaande wanden, nieuwe vloerdelen, andere positie voor de trap. Waarbij we wel de bestaande kwaliteiten van deze boerderij zoveel mogelijk intact hebben gelaten: bestaande wanden en vloeren welke een directe referentie naar de oude woning waren zijn opgeschoond en herbruikt. Zo is de bestaande tegelvloer van de keuken [dit was voorheen de woonkamer] geheel uit de woning gehaald, opgeschoond, en opnieuw gelegd, ditmaal niet diagonaal geplaatst maar parallel aan de wanden.

Op de verdieping is een oude buitenmuur gecoat en zichtbaar gelaten in een slaapkamer. In de vloeren op de verdieping is heel duidelijk het verschil te zien tussen de oude vloerdelen en de nieuwe.

Het project is in samenwerking met Erwin Daemen, van Daemen Bouwmanagement van start tot oplevering uitgevoerd. Erwin heeft het bouwproces samengevat in een YouTube filmpje.