Verbouwing Kerkje Meerssen

Bij deze verbouwing van het Leopoldskerkje in Meerssen was het programma van eisen/ wensen: Bestaande kerk geschikt maken voor nieuwe gebruiksfunctie in 21ste eeuw; recepties, exposities, evenementen, workshops, trouwen, besloten uitvaart etc.

Dit kerkje, een rijksmonument dat tegenwoordig in particuliere handen is, wilden de opdrachtgevers gaan gebruiken als een multifunctionele bijeenkomstruimte. Waar voorheen alleen maar protestantse erediensten werden gehouden, kan men er nu terecht voor recepties, exposities, evenementen, workshops, bedrijfspresentaties, trouwfeesten, besloten uitvaart etc.

Om dit kerkje hiervoor  geschikt te maken waren een aantal ingrepen nodig. Zo werden o.a. een heren en damestoilet voorzien en een keuken met alle nodige apparatuur. De meest ingrijpende ingreep was het maken van extra in/uitgang aan de zijkant van de kerk. Deze extra ingang is enerzijds een noodzakelijke ingreep i.vm. de extra [nood-] uitgang die daardoor wordt gemaakt, maar anderzijds geeft dit ook een extra kwaliteit aan het gebouw doordat het nieuwe terras naast het kerkje zo een veel betere, makkelijke verbinding krijgt met de binnenruimte. Ook zorgt deze extra ingang ervoor dat mindervalide personen nu toegang tot het kerkje hebben, hetgeen voorheen onmogelijk was.

Voor de ingreep van de entree aan de zijkant zijn we begonnen met een 5-tal opties te onderzoeken;

1. de ‘onzichtbare’ versie, waar een deur van baksteen werd gemaakt,
2. een compleet afwijkende entreepartij; schuine lijnen en moderne materialen,
3. een eenvoudige, ingetogen cortenstalen entreepartij,
4. een gehele metselwerk beuk vervangen door glas, met hierin grafisch dezelfde verdeling als de bestaande gevel,
5. de subtiele optie, welke gebruik maakt van de opening van het bestaande raam, met hieronder een geheel glazen deur.

Opties 4 en 5 hadden de voorkeur van opdrachtgevers, en deze zijn dan ook uitgewerkt en ingediend bij de welstand en monumentencommissie. De laatste optie, dit is ook de minst ingrijpende, waarbij gebruik wordt gemaakt van de breedte van het bestaande raam, is in samenspraak met de welstand en monumentencommissie tot op detailniveau uitgewerkt en ook zo uitgevoerd.

De verbouwing van het kerkje is met veel respect voor het bestaande gebouw gebeurd. Doordat het kerkje nu een nieuwe functie heeft, en daardoor ook veel gebruikt wordt, zal het kerkje een goed onderhouden toekomst tegemoet gaan.

Project is samenwerking met ‘Het Tekenhuis‘.