Villa Lanaken

Programma; ontwerpen van een villa in Lanaken met grote leefruimte, mogelijkheid tot vier slaapkamers, een badkamer, zwembad en garage.

De woning wordt gesitueerd op een ruime hoekkavel van 2000 m2.

Er is gestreefd om een zo groot mogelijke privacy te laten ontstaan, zonder dat het contact met de straat verloren gaat. Dit is vormgegeven door naar de straat lage raampartijen toe te passen waardoor alleen uitzicht is als je staat, of juist als je zit.

Het tuincontact is juist geoptimaliseerd door grote verdiepingshoge puien welke voor een groot deel openschuiven. De leefruimte op de begane grond wordt gekenmerkt door een grote ruimte waarin door niveau- en hoogteverschillen verschillende sferen ontstaan.

In de doorsnede wordt zichtbaar hoe de ruimten in elkaar overvloeien tot zelfs de studieruimte op de verdieping. Op de verdieping speelt hetzelfde spel van privacy en contact met de omgeving, vormgegeven door het terras en de lange gesloten voorgevel.

In de kelder is ruimte voor een dubbele garage, installaties en een zwembad met bijbehorende sauna en kleedruimte. Door het maaiveld vanuit de belending te laten dalen krijgt het zwembad daglicht. De ruime trap aan het terras geeft een directe koppeling met de tuin.