Papillon; Jonge Architecten Prijsvraag

Papillon; de verticale stad voor gezinnen in Maastricht is een bijna letterlijke stapeling van de woonwijk. De opzet van het plan is om platforms te creëren waar je een stukje ‘grond’ kan kopen om je eigen huis neer te zetten, of een kant en klare woning te kopen. Enkele verdiepingen worden geëxploiteerd door de projectontwikkelaar, andere verdiepingen kunnen de particulieren hun eigen droomhuisje neerzetten.

Alle woningen hebben een eigen voortuin, achtertuin en men kan de auto letterlijk voor de deur parkeren. De bovenste 2 verdiepingen zijn voor appartementencomplexen, deze “penthouses” vormen een belangrijk onderdeel van het geheel om voor alle mogelijke bewoners van de verticale stad een geschikte woonunit te kunnen bieden. Er zijn geen specifieke voorzieningen voor winkels, maar in de opzet van het plan zouden kleine zelfstandigen met een aan huis gebonden beroep, [pedicure, dokter, architect] perfect binnen dit plan passen; ze zijn voor iedereen bereikbaar met openbaar vervoer en auto, zonder door de binnenstad te moeten rijden, of uren zoeken naar een parkeerplaats. Op enkele strategische plekken zou een ‘buurtsuper’ of bakker kunnen ontstaan.

De infrastructuur bestaat uit één grote hellingbaan, waar de stadsbus de bewoners en/of bezoekers per verdieping kan afzetten of oppikken, zodat alle bewoners van Papillon een bushalte binnen loopafstand hebben, hiervoor hoeven ze maximaal 100 meter te lopen. Voor de bewoners zijn er wegen voorzien die ervoor zorgen dat de auto’s voor de deur geparkeerd kunnen worden. De hoge verdiepingen met hun enorme vides en de transparante verkavelingsopzet zorgen ervoor dat elke verdieping voldoende licht en lucht heeft, zowel in voortuin als achtertuin. Een gedeelte van de publieke gebieden wordt voorzien van overvloedig groen; door de hoge verdiepingen van 7 meter kunnen er ook volwassen bomen geplaatst worden. De overige semi-openbare gebieden worden plekken voor ontmoeting, bijvoorbeeld een jeu-de-boules baan of een speeltuintje voor de kinderen.

Het landschap loopt onder Papillon door. Dit gebied, wat normaal gesproken niet makkelijk bebouwd kan worden omdat de maas hier soms buiten haar oevers treed, is hierdoor perfect bruikbaar. Deze [in feite] niet bestaande begane grond kan dan ook voor diverse niet permanente voorzieningen een perfecte overdekte faciliteit vormen, zodat het gebouw ook iets kan betekenen voor de stad en haar overige bewoners.

Project i.s.m. Roger Kengen.